четвер, 29 грудня 2016 р.

«Національно-патріотичне виховання дітей дошкільного віку»


Опис досвіду роботи
вихователя Бережанського
ДНЗ ясла-садка «Сонечко»
Троян Ніни Володимирівни.
 Результат пошуку зображень за запитом "рідна україні"
Найважливіше у житті кожної людини – її Батьківщина
Виховувати громадську свідомість, патріотичні почуття потрібно змалку. Щоб дитина відчула себе причетною до великої України, необхідно краще познайомити її з традиціями та народними цінностями.
Видатний педагог Василь Олександрович Сухомлинський зазначав: «Любов до Батьківщини починається із захоплення красою того, що бачить перед собою дитина, чим вона милується, у що вкладає частку своєї душі. Захоплення красою землі, де жили діди і прадіди, де нам судилось прожити життя, повторити себе в дітях, постаріти і піти в землю, яка народила нас, - це найважливіше емоційне джерело дюбові до Батьківщини».
Патріотичні почуття в дитини з раннього віку, формуються поступово, під впливом батьків, вихователів, навколишнього природного середовища.
Працюючи вихователем в дошкільному навчальному закладі «Сонечко», намагаюся використати всі можливості виховного простору нашого закладу для створення комфортних умов, що сприятимуть всебічному розвитку кожного вихованця.
Свою роботу спрямовую на виховання любові до мами і тата, бабусі і дідуся, до родини. Вчу дітей поважати старших, шанувати стареньких, бути дружніми з однолітками. З дітьми розглядаю ляльку-українку, її вбрання, відмічаю яка вона гарна, граємось з нею. Дівчатка залюбки одягають віночки, спідниці, сорочки-вишиванки та грають в народні, творчі ігри народознавчої тематики.
Втілюючи доброту в серця дітей, виховання любові до рідної землі, до свого краю, розпочала  ще в ранньому віці. В цьому мені допомагає творчість Василя Сухомлинського, ознайомлюю дітей з його творами у відповідності до вікових можливостей сприймання, аналізу, сформованості морально – етичних якостей кожної вікової категорії, навчаю їх помічати красу в довкіллі, дивуватись розмаїттю його кольорів та форм, любові до батьків, родичів, рідної землі. Варто виокремити наступні оповідання: «Колискова», «Тихо, тихо, бабуся відпочиває», «Материнське щастя», «Святковий обід».
Найсприятливішим для початку систематичного патріотичного виховання є середній дошкільний вік, коли особливо активізується інтерес дитини до соціального світу, суспільних явищ. Саме в цьому віці створюються сприятливі умови для того, щоб поступово розкривати дітям зміст народної і світової культурної спадщини через мистецькі твори, етику людських взаємин, сформувати перший практичний досвід прояву рухів душі стосовно рідних та близьких людей, рідної домівки, рідного краю з його природою, історією і традиціями, рідної мови, - всього, з чого для кожного починається Батьківщина.
При ознайомленні з природою звертаю увагу на її красу, розмаїття, багатство. Діти отримують уявлення про те, які тварини живуть в наших лісах, які ростуть дерева, за яким деревом можна відразу визначити Україну («Без верби і калини нема України»), які квіти квітнуть на українських полях і лугах (кульбабка, волошка, мак, ромашка, чорнобривці, деревій, барвінок, безсмертник, соняшник, мальви та ін.).
Значну роль у вихованні у дітей любові до своєї Батьківщини, свого народу відіграють народні традиції – досвід, звичаї, погляди, смаки, норми поведінки, що склалися історично і передаються з покоління в покоління.
З вихованцями 6- року життя вивчаємо назви міст та сіл, в яких вони мешкають, знають головне місто країни – Київ. Діти знають, що наша країна велика, гарна: в ній є ліси, поля, гори, ріки та моря. Розповідають,  що вирощують на полях, в садах, на фермах та що з усього цього виготовляють.
Доброю традицією стало проведення народних свят та обрядів в ДНЗ. Звичайно до участі більше залучаються діти старшого дошкільного віку. Використовую різну тематику: «Заспіваймо пісню», «Посвята в козачата», «Свято Покрови Святої Богородиці», «Миколай, Миколай подарунки роздавай», «Різдвяні свята», «Вертеп. Нова радість стала», «Хата моя, біла хата», «Заспіваймо колискову», «Тарас Григорович Шевченко», «Лесин віночок», «Гарна писанка у мене», «Маму радо привітаєм», розваги «Козацькі забави», «Вийся віночку гладенько» тощо.
Також у своїй професійній діяльності з метою  виховання патріотичних почуттів у дітей дошкільного віку, використовую багато бесід з дітьми, перегляд слайдів, фотографій про визначні пам’ятки  міста, де ми живемо та  ознайомлюю з видатними людьми нашої країни.
Для того щоб повернути духовні скарби наших прадідів, ми, батьки і педагоги, повинні допомагати дитині змалечку пізнавати звичаї та обряди свого народу, збагачувати мову скарбами усної народної творчості, знати державну символіку, любити гарну і милозвучну рідну мову.

Немає коментарів:

Дописати коментар