середу, 28 грудня 2016 р.

З досвіду роботи Формування національно-патріотичних почуттів у дошкільників у Васильковецькому ДНЗ "Сонечко" Гусятинського району


 









Формування національно-патріотичних почуттів у дошкільників
 у Васильковецькому ДНЗ "Сонечко"  Гусятинського району

Васильковецький ясла-садок відкрито у 2010 році на базі реконструйованого колгоспного садка. Зараз це сучасне приміщення, в якому функціонує 3 групи, 58 дітей, Ми працюємо 6 років та вже маємо певні напрацювання, досягнення, досвід у роботі. Враховуючи соціально-політичну ситуацію у країні, пріоритетним у завданнях роботи дошкільного закладу є патріотичне виховання.
Патріотичні почуття дітей дошкільного віку засновуються на їх інтересі до найближчого оточення, сім'ї, батьківського дому, рідного міста, села, яке вони бачать щодня, вважають своїм, рідним, нерозривно пов'язаним з ними. Тому ми починаємо з зрозумілого. Бесіди про сімю, сюжетно рольові ігри, та найголовніше виховні заходи, ми проводимо включаючи елементи народних українських святкувань. Наприклад, свято в різновіковій групі осені ми провели під темою «Осінній день української родини», в старшій пройшла осіння ярмарка, діти продавали український крам, вишиванки, прикраси, український посуд і, звичайно ж, сільськогосподарські продукти вирощені на власних городах.
Щороку до малят приходить із дарунками та ангеликами святий Миколай.
На святкування Нового року до дітей у гості приходив дід з козою та дідухом, діти імітували голоси свійських тварин – на достаток та добре господарство у наступному році, шукали гостинці в дідухові, Все свято було проведено з елементами українських традицій новорічних святкувань, і, звичайно, ж завершилось колядою та віншуваннями.
Влітку на Івана Купала діти з вихователями плетуть віночки та проводять конкурс на кращий купальський вінок.
Вже традиційно в серпні ми святкуємо обжинки, діти прикрашають дідух, спостерігають, як місять коровай, грають традиційно українські ігри, які з покон віків веселили людей після збору урожаю.
Та найбільш емоційно проходять свята української родини. На них ми запрошуємо не тільки батьків, а й дідусів, бабусь. Спільні сімейні виступи, ігри та конкурси допомагають дітям та дорослим відчути себе справжньою сім’єю, де є взаємодопомога, розуміння, свої традиції, які вирізняють кожну родину. На таких святах зали завжди прикрашаються в національних кольорах, всі одягнені у вишиванках, і обовязково всі співають гімн нашої держави.
Одним з нетрадиційних форм реалізації завдань патріотичного виховання є інтегровані заняття з «Компютерної грамоти». За допомогою компютерів діти, працюючи в програмі Paint малюють прапор та розмальовують його у синьо-жовтий колір, знайомляться з символами України, використовуючи завдання видалити зайвий предмет на моніторі, закріплюють знання про природу рідного краю.
Українці – працьовита нація, про це ми не тільки розповідаємо дітям на заняттях, ми вчимо їх працювати. Щовесни кожна з груп садить свій невеличкий город, який обробляють ціле літо, а восени збираючи урожай, вони бачать ще й результат своєї праці. На території садочку висаджено молодий сад з 40 яблунь та 20 груш, посаджено 200 кущів смородини та порічок, багато клумб з квітами є штучна водойма. Діти разом з вихователями не тільки спостерігають, а й доглядають за рослинами.
Знайомлячи дітей з природою рідного краю, ми проводимо екскурсії в ліс, до річки, в сад, на поле. Презентації, фільми про природу допомагають малюкам перенестись у мальовничі куточки нашої Батьківщини,
А потім на заняттях художньо-прикладного циклу вихованці своїми руками створюють квіточку, малюють дерево та річку, ліплять тваринку чи комашку. Завдання вихователя – навчити дитину бачити, цінувати, берегти та любити красу рідного краю.
Вже традиційно в закладі щороку проводяться Тижні театру, протягом яких діти інсценізують українські народні казки, ми запрошуємо в гості і лялькові театри, адже саме через народну казку дитина вчиться бути доброю, співчувати та допомагати тим хто поряд.
Одним із напрямків патріотичного виховання є прилучення до народознавства — вивчення культури, побуту, звичаїв рідного народу.
На території закладу є деревяна альтанка, яку ми оформили у стилі української хати, там є старовині речі побуту, прикрашена вона рушниками, саме тут вихователі часто проводять заняття з народознавства.
Знайомлячи дітей з історією рідного краю, ми розповідаємо їм про козаків, славних українських гетьманів. Традиційними вже стали виступи наших вихованців у сільському будинку культури приурочені до свята Покрови, а також козацькі забави на заняттях з фізичного виховання.
Ми розказуємо дітям і про героїв Майдану, свідомих патріотів, які віддали своє життя за європейське майбутнє нашої України. Старші дошкільнята взяли участь в урочистій лінійці присвяченій річниці Революції гідності, вихованцям різновікової групи вихователь провела екскурсію до куточка Героїв небесної сотні,
В усі часи і серед різних народів родинне виховання було і є незмінною цінністю, головною духовною основою життя нації.Ми, як сучасний дошкільний заклад, прагнемо бути відкритими для батьків, дітей і громадськості. Формування патріотичних почуттів, проходить ефективно в тісному зв'язку з сім'єю. Саме батьки на яскравих, доступних прикладах життя, своєї праці, демонструють дитині, що на неї покладають надії не тільки рідні, але і все суспільство, вся країна.
 Ми залучаємо батьків до організації та проведення свят, розваг. Так, наприклад свято Матері було проведене у формі ярмарки, батьки готували традиційно українські солодощі, навіть була корчма, де частували узварами та чаями з лікарських трав. Також батьки беруть активну участь у виставках, присвячених новорічним, великоднім святам, виставках квітів, робіт з природного матеріалу.
Традиційними стали і проведення майстер-класів для батьків з малювання писанок, виготовлення ляльок-мотанок.
У закладі працює хореграфічний гурток та гурток музичних інструментів. На заняттях діти знайомляться з культурою рідного краю, розучують українські танці, гають на музичних інструментах: бубенцях, дзвіночках, сопілочках, виступи вихованців гуртків прикрашають наші свята.
Минулого року ми святкували свій перший ювілей – 5 років з дня відкриття закладу, спекли святковий торт, підготували фотовернісаж «від року до п’яти», випускали стінгазети, провели подорож-розвагу для дітей, батьки вітали нас виставкою квітів, а ще був конкурс на кращу дитячу вишиванку.
І так щодня, організовуючи навчально-виховний процес, ми пам’ятаємо, що дитина повинна відчувати себе щасливою, у садочку їй має бути цікаво, та весело. Ми твердо переконані, що саме щасливий та задоволений малюк легко йде на контакт з вихователем, активно включається в роботу, розкриваючи свої творчі здібності, він експериментує, не здається, якщо щось не вдається і з усмішкою йде до мети. Виховання свідомого маленького громадянина, справжнього українця та патріота своєї Батьківщини - одне з головних завдань дошкільної освіти та нашого закладу зокрема.

Немає коментарів:

Дописати коментар