понеділок, 26 грудня 2011 р.

Ейдетика - що це?


Як допомогти дитині запам'ятовувати необхідну інформацію і вчасно пригадувати її? Як пробуджу­вати інтерес, спонукати до мовленнєвої активності, дарувати відчуття успіху?
На ці запитання відповідає ейдетика. Це напря­мок психологічної науки, який вивчає ейдетизм як різновид образної пам'яті (грецькою ейдос - образ) і можливості його практичного застосування у різних сферах життя людини.
Кожен педагог-ейдет знає, що ейдетика - це не тільки розвиток уваги, уяви, пам'яті, різних видів мис­лення, а й спосіб подачі навчального матеріалу. Адже ейдетика розмовляє з дошкільниками їхньою мовою. Вона залучає всі аналізатори дитини: дозволяє не лише по­бачити, а й помацати, почути, скуштувати, понюхати; подає нове через добре знайомі дітям образи. Створює широкий ігровий майданчик, надаючи безмежних мож­ливостей для розвитку дитячої уяви.
Асоціативне мислення потрібне, в першу чергу, для розвитку асоціативної пам'яті. Крім цього воно сприяє активній мовленнєвій та творчій діяльності. В ейдетиці використовуються графічні, а також тактильні, смакові, звукові та нюхові асоціації.

Немає коментарів:

Дописати коментар