вівторок, 18 листопада 2014 р.



Чимало сільських дошкільних навчальних закладів сформовані лише з однієї групи. Причому наповнюваність цієї групи дітьми не завжди сягає нормативної. Чи може недобір дітей у групі впливати на розмір заробітної плати вихователів?
                                                                                           

                                                                                  Відповідає Антоніна КЛИМЕНКО,           
                                                              начальник управління соціально-економічного захисту ЦК
                                                                      Профспілки працівників освіти і науки України



Приміткою 3 до пункту 11 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти (наказ Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102) установлено, що до посадових окладів завідувачів дошкільними навчальними закладами з одною-двома групами (крім закладів (груп) з цілодобовим перебуванням дітей) включено оплату за ведення виховної роботи з дітьми в групі протягом 3 год. на день.
 Згідно з Типовими штатними нормативами посада вихователя вводиться до штатів дошкільних навчальних закладів з розрахунку на одну групу залежно від режиму їх роботи.
Раніше діючими штатними нормативами передбачалося, що при визначенні кількості посад вихователів слід враховувати, що до посадових окладів завідувачів садками, яслами-садками з одною-двома групами включено оплату за ведення виховної роботи з дітьми в групі протягом 3 год. на день. Але Типовими штатними нормативами, що введені в дію з 01.01.2011, таких обмежень не встановлено. Передбачено лише, що у штатні одиниці вихователів враховано час для передачі зміни вихователями (20 хв. кожного дня).